Lepo ja uni sekä vähän liikunnastakin
Lepo auttaa kehoa palautumaan ja sen avulla voi vähentää kertarasitusta ja lisätä hyvinvointia. Yöunet auttavat palautumaan päivän rasituksesta, mutta lepo on muutakin kuin nukkumista.
- Pidä taukoja töissä ja arkiaskareissa
- Ajoita työ ja askareet pidemmälle aikavälille
- Rentoudu
- Nuku hyvin
- ks. lisää https://www.terveyskyla.fi/kuntoutumistalo/kuntoutujalle/oma-hyvinvointi/opas-levon-ja-toiminnan-tasapainottamiseen/miten-tasapainotan-toiminnan-ja-levon-suhdetta-arjessani
Riittävästi kehoa kuormittava liikunta auttaa ennaltaehkäisemään negatiivista stressiä ja sairauksia. Kroonistuneiden stressihäiriöiden hoito liikuntaa lisäämällä ei kuitenkaan ole suositeltavaa. (https://www.lts.fi/media/lts_tapahtumat/lltp18/esitykset/uusitalo_lltp18_final_jakoon_to.pdf)
Ihminen ei osaa noudattaa käskyä älä stressaa.
Ihmisen unentarve on yksilöllistä ja muuttuu ikääntyessä. Terve aikuinen tarvitsee unta keskimäärin 7-9 tuntia vuorokaudessa, mutta tarve vaihtelee neljästä tunnista yli kymmeneen tuntiin. Uni voidaan jakaa kevyeen, syvään ja REM- eli vilkeuneen, joilla on omat tehtävänsä. Iltayönuni, joka on syväunta, on tärkeää vireyden kannalta.
Monet asiat pitävät nykyisin ihmisiä valveilla ja heikentävät unenlaatua. Ks. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/24/lepo-seuraava-megatrendi-vai-elava-tasapaino-unen-levon-ja-aktiivisuuden ja https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/23/prisma-studio-testasi-alylaitteiden-sininen-valo-siirtaa-unirytmia Uuden koronaviruksen aiheuttama eristyneisyys ja liikunnan vähentyminnen heikentävät unenlaatua (https://yle.fi/uutiset/3-11677805). Rasittava liikunta juuri ennen nukkumaan menoa kuitenkin haittaa unenlaatua. On suositeltavaa antaa keholle vähintään kaksi tuntia aikaa palautua suorituksesta.